Hoinărind prin Apuseni – drumeții solo în sălbăticia munților Apuseni, în Țara Moților

$5
0 ratings

Apusenii au un farmec aparte. Deși nu sunt deloc ameţitori ca înălţimi, comparativ cu alţi munţi, Apusenii au ceva ce mă atrage la ei de fiecare dată și asta m-a făcut să spun întotdeauna că sunt munții mei. Acolo poți cutreiera păduri întinse, explora peșteri, descoperi cătune departe de tot ce îi este la îndemână trăitorului la oraș.

Prin acele locuri în care natura face spectacol de măreție, îți mai ies în drum oameni buni ca pâinea caldă care, la prima întâlnire, te invită în casa lor. Tot de la ei, cei care își duc viața în așezări învecinate cu păduri și sălbăticiuni, tu, călătorul de acum, vei putea auzi urarea ca-n vremuri străvechi „mergi cu Dumnezeu”. În acele locuri îndepărtate, sunetul tulnicului mai răzbește și plutește duios peste văi și munți și îți vrăjește sufletul pentru totdeauna.


Şi totuși, călătoriile solo sunt cele mai tentante...

În toamna anului 2012 am petrecut mai multe zile în Apuseni și am făcut în zonă numeroase drumeții solo. Despre experiența de atunci, am publicat o serie de articole pe Călătorii la Singular și mult mai târziu am început să adun amintirile de acolo cu cele care au rămas nescrise și așa am făcut un ebook, acest ebook. Sper să te bucuri de această carte. Eu știu sigur că am scris-o cu bucurie.

Pe lângă drumețiile din Apuseni, am inclus în ebook și câteva aventuri culinare – extra tentații – pe care călătorul în Transilvania le poate experimenta. Am ales 40 de mâncăruri care se găsesc în mod obișnuit pe mesele ardelenilor. Nu este o carte de bucate, nu sunt rețete, fiindcă nu aceasta e intenția. Sunt idei culinare pentru cei care ajung în Transilvania și se întreabă ce ar putea să mai mănânce specific. Locul acestui minighid gastronomic este firesc. Când călătorim, trebuie să și mâncăm, iar unii călătoresc tocmai pentru plăcerea de a descoperi noi gusturi și de a savura acele preparate așa-numite autentice sau tradiționale.


De ce despre Apuseni?

Din zeci de motive. Primul, cel mai obișnuit, fiindcă iubesc Apusenii. Prima mea drumeție acolo a fost la Ghețarul de la Scărișoara. Aveam opt ani și este și azi printre cele mai frumoase amintiri. Mergeam atunci pe acel drum de poveste, așa cum și mintea mea era plină de povești nemuritoare, și mă rugam în gând să nu se sfârșească. S-a sfârșit, însă drumețiile mele în Apuseni au mers mai departe.


De ce am scris această carte

După ce am lansat blogul meu Călătorii la Singular, am întâlnit multe femei care mi-au spus că ar vrea să călătorească singure, dar nu pot să scape de acea frică de necunoscut.

Dacă nu suntem obișnuiți cu acest stil de a călători, orice loc unde ne trezim singuri ne poate da stări de neliniște. 

În ultimii ani, am primit numeroase mesaje de la femei. Fiecare îmi mărturisea că vrea să călătorească și încearcă să depășească teama de a porni la drum de una singură, iar poveștile mele despre a călători solo i-a dat încredere.

Teama este ceva natural. De ce ne este teamă? Mirra Alfassa a spus acest lucru într-un fel minunat:

Drumețiile solo în Apuseni au fost pentru mine adevărate teste. Nu am vrut să dovedesc absolut nimic. Nici că sunt o curajoasă (nu cred), o aventurieră (poate, câteodată), o altă aiurită care nu-și găsește locul pe această planetă (mai degrabă). 

Așadar, un motiv este că îmi face plăcere să împărtășesc și din experiența mea de călător solo.

Un alt motiv: pentru că există în România numeroase locuri superbe despre care merită să scriem atâta timp cât încă mai au frumusețe și viață.


Pentru cine am scris această carte

Pentru toți cei, toate cele care vor să descopere Apusenii altfel și să se bucure de câteva povești cât se poate de adevărate.

Pentru toți oamenii din Apuseni, cu gândul în special la cei care mi-au ieșit în drum, m-au ajutat în diferite moduri, mi-au oferit cu generozitate din timpul lor.


Este această carte un ghid despre Apuseni?

Nu este un ghid, așa cum știm că sunt astfel de cărți, la modul clasic. Vei găsi însă informații utile și detaliate despre locurile pe care le-am vizitat, de genul cum se ajunge, ce poți face într-o zonă, ce tip de trasee sunt.


Ce găsești în această carte

Cartea are două părți: Hoinărind prin Apuseni, cu poveștile din drumeții, și Gusturi de Transilvania, cu cele 40 de mâncăruri.


Hoinărind prin Apuseni

1/ În căutarea norocului

Este capitolul în care vorbesc despre plecarea mea în această călătorie. De ce m-am hotărât să merg, ce m-a făcut să-mi iau „câmpii” și să la munte.

2 / La moți

O prezentare personală a Apusenilor și a oamenilor care locuiesc acolo și sunt numiți „moți”. Așa cum i-am știut dintotdeauna.

3/ Ceva de modă veche

Despre o întâlnire, despre o pățanie tehnologică ce m-a trezit la realitate, despre momentul în care am aflat că „e ciudat să călătorești singură”.

4/ Râsul

Vorbele unui localnic m-au făcut să-mi spun că ar fi mult mai bine să renunț la ceea ce îmi doream atunci și acolo: să fac drumeții.

5/ Când o femeie din Apuseni râde

O întâlnire aproape ireală, pe un traseu fabulos spre Ghețarul de la Scărișoara.

6/ Te așteaptă o lume să faci lucruri bune

Norocul călătorului. Atunci când îți ies în drum oameni buni, buni, buni

7/ Un om face o tigaie din piatră

O vizită la meșterul care face tigăi din piatră.

8/ Tăcerile și moara Minervei

La doi oameni în vârstă, care făceau, cândva, făină la moara de apă din gospodăria lor.

9/ Casa de Piatră

Casa de Piatră este un cătun în Apuseni, departe de lumea dezlânțuită, aproape de ceruri, păduri și stânci calcaroase.

10/ De la capătul lumii la cântecul Domnicăi

De la Groapa Ruginoasă la Pătrăhăițești, în atelierul meșterului care face tulnicul. O femeie mi-a răscolit toate dorurile când a început să cânte la tulnicul ei.

11/ Rovin

Un om întâlnit pe drum, alături de care am călătorit un pic. Cu căruța, desigur.

12/ Între piatră, pădure și cer

Ultimul capitol. Despre ei, moții, impresii și gânduri.


Tot în prima parte, la final găsești o listă cu 10 locuri & experiențe pe care le poți vedea și experimenta în Apuseni. Și partea de final, cu titlul Un sfârșit, în care e o scurtă concluzie a ceea ce au însemnat pentru mine aceste drumeții alături de mulțumirile mele.


Gusturi de Transilvania 

Are cinci secțiuni cu 40 de mâncăruri prezentate. Ar putea să fie mult mai multe, însă pentru această carte am ales 40. Nu toate se găsesc în meniurile restaurantelor și, evident, nu înseamnă că sunt neapărat doar ale Transilvaniei.

Toate mâncărurile prezentate au fost deseori gătite de bunica și mama mea, prin urmare m-am bucurat de savoarea lor de nenumărate ori. Pe unele le gătesc și eu, pe altele le-am găsit și gustat cu plăcere în diferite locuri din Transilvania. Dacă vi se oferă în Transilvania , , ori , nu ar trebui să refuzați.

Mâncărurile sunt împărțite pe categorii, câte opt în fiecare:

  • La mic dejun și/sau cină
  • La prânz – Felul întâi. Supe și Ciorbe
  • La prânz – Felul doi. Mâncăruri
  • La desert
  • Alte gusturi tradiționale de Transilvania


Detalii eBOOK

Stil: Memorii, Călătorii

Colecția: la Singular

Limba: Română

ISBN .pdf: 978-973-0-29762-1

Format: .pdf

Număr pagini: 208

Publicat prima dată în anul: 2019

Autor: Mira Kaliani

DTP: Adina Ristea

Copyright © Mira Kaliani, Călătorii la Singular


Câteva detalii despre cum poți cumpăra acest ebook

În primul rând, cât se poate de simplu. Plătești așa cum plătești orice produs sau serviciu cumpărat online și plătit cu cardul. 

Pentru a cumpăra, click pe: I want this.

În momentul în care achiziționezi cartea, vei primi un link pe adresa ta de email și vei putea downloada ebook-ul. Pentru a proteja dreptul de autor, ebook-ul va fi marcat cu adresa ta de email. Va apărea ceva de genul: Sold to.... Din acest motiv, transmiterea linkului s-ar putea să nu fie chiar cât ai clipi din ochi, dar pe aproape. 

I want this!
$5

Hoinărind prin Apuseni – drumeții solo în sălbăticia munților Apuseni, în Țara Moților

0 ratings
I want this!